ALEKSANDAR MATANOVIĆ

ALEKSANDAR MATANOVIĆ

osnivač & CEO | ECD
kriptovalute su budućnost

Bitcoin (BTC) je decentralizovana kriptovaluta ili novac budućnosti. Bitcoin koristi peer-to-peer tehnologiju, što znači da se sve transakcije dešavaju direktno između jednakih, nezavisnih učesnika mreže.

Upravljanje transakcijama i kreiranje Bitcoina vrši se Proof of Work sistemom koji koristi procesorsku energiju za održavanje. Takav proces naziva se i rudarenje Bitcoin-a. Iako su kriptovalute postojale i ranije, Bitcoin je prva decentralizovana kriptovaluta i smatra se predvodnikom revolucije novca i finansijskog sistema.

Sa velikom dostupnošću, prisustvom na tržištu i najvećom vrednošću, Bitcoin je tu da ostane. On je najtrgovanija kriptovaluta sa Američkim dolarom (USD) i jedna od glavnih ulaznih tačaka za tržište kriptovaluta.

O govorniku


Aleksandar Matanović osnivač je i suvlasnik ecd.rs (online servisa za otkup i prodaju bitcoina), potpredsednik Bitcoin asocijacije Srbije, međunarodni konsultant i edukator u oblasti kriptovaluta i blockchain tehnologije. Sa kriptovalutama se upoznaje 2011. godine i brzo shvata potencijal ovog fenomena.

Servis ecd.rs, čiji je osnivač, danas u svom sastavu ima nekoliko automata za kupovinu kriptovaluta, kao i automate na kojima se mogu i kupovati i prodavati kriptovalute. Pokrenuo je i franšizu Cointelegrapha za Srbiju, a 2016. završio master studije iz oblasti digitalnih valuta, prve tog tipa u svetu, na Univerzitetu Nikozija na Kipru.


Aleksandar u medijima:

https://www.youtube.com/watch?v=JwXiLvQYtW8

 

Agenda